Svētdiena, 2024. gada 28. aprīlis

Vārda diena: Terēze, Gundega

Latvijas Sabiedriskie Mediji

Preses relīzes

Latvijas Radio 5 oriģinālpodkāstā “Remarka” latviešu mūziķi izķidās savas dziesmas

Informācija medijiem

20.02.2024.

Latvijas Radio 5 oriģinālpodkāstā “Remarka” latviešu mūziķi izķidās savas dziesmas

No šodienas, 20. februāra, piecu nedēļu garumā ik otrdienu Latvijas Radio mobilajā lietotnē pieejams jauns Latvijas Radio 5 oriģinālpodkāsts “Remarka”. Jau šodien klausītājiem pieejama raidieraksta pirmā epizode ar mūziķa Jāņa Krīvēna jeb Krivenchy piedalīšanos. Pie podkāsta “Remarka” veidotāja Klāva Knuta Sukura turpmākās nedēļas viesosies dažādu žanru mūziķi – dziedātāja BŪŪ, mūziķis Mārtiņš Jātnieks, grupas “Tautumeitas” dalībniece Ilona Dzērve, kā arī reperis un producents Fiņķis. 

Raidieraksts “Remarka” ir tapis Latvijas Radio 5 pērn izsludinātā konkursa “30 podkāstu epizodes – eksperimentāliem podkāstiem” ietvaros. Konkurss tika veidots ar mērķi atklāt jaunas idejas izglītojošu podkāstu saturā mērķauditorijai no 16 līdz 35 gadiem. Klāva Knuta Sukura ideja vairāk nekā 50 pieteikumu konkurencē tika atzīta par vienu no labākajām. 

“Latvijas Radio turpina attīstīt podkāstu segmentu, šoreiz dodot iespēju izpausties arī cilvēkiem, kas ikdienā ar audio satura radīšanu nenodarbojas. Eksperimentālo podkāstu konkursā viens no tiem, kurš sevi apliecināja no labākās puses, bija Klāvs Knuts Sukurs, un man ir liels prieks, ka, mūsu pieskatīts, iznācis Klāva garadarbs – podkāsts “Remarka”. Klāvs ir entuziasma pilns un deg par šo ideju – sarunām ar latviešu estrādes zvaigznēm, viņu dziesmām un to jēgu. Viena no eksperimenta sastāvdaļām šajā podkāstā ir tā izplatīšanas veids – šoreiz to iespējams klausīties ekskluzīvi Latvijas Radio mobilajā lietotnē. Ja kāds vēl to nelieto, šis ir īstais brīdis sākt, jo “Remarka” piedāvā gan interesantu, gan izklaidējošu saturu,” norāda Latvijas Radio podkāstu redaktors – attīstītājs Andrejs Siliņš.

Podkāsta “Remarka” galvenais mērķis ir analizēt dziesmu tekstus kopā ar tiem, kas tos izpilda. “Ideja par šāda veida podkāstu man radās jau pandēmijas laikā, kad dzirdēju kādu dziesmu latviešu valodā, un tās teksts mani pamatīgi uzjautrināja. Nolēmu to mazliet sarkastiski izanalizēt kameras priekšā. “Remarka” aicina ne vien klausīties dziesmas melodiju, bet izdzīvot arī stāstu, kas iekodēts tajā. Tāpat “Remarka” ir apliecinājums tam, ka latviešu valoda savā būtībā ir ļoti bagāta un tajā var nodot tik pat dziļu vēstījumu kā lielo nāciju valodās,” stāsta raidieraksta “Remarka” veidotājs Klāvs Knuts Sukurs.

Podkāstu “Remarka” iespējams klausīties Latvijas Radio mobilajā lietotnē un internetā: https://ej.uz/PodkastsRemarka

Par Latvijas Radio podkāstiem

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 185 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai videi: pirmais dokumentālās žurnālistikas podkāsts Latvijā – “Dokumentārijs”, podkāsts par karu Ukrainā “Drošinātājs”, “Runājam par skriešanu ar Tomu Grēviņu”, “Normāla ģimene”, sarunas ar veiksmīgiem cilvēkiem “Veiksme neveiksmē”, podkāsts “Jauni un bagāti”, “Pavisam Cita Domnīca”, retrospektīvs atskats par ierakstu Latvijas basketbola vēsturē “Sudraba zēni”, sarunas jauniešiem par dzīves jēgu “Kā ir būt”, mentālajai veselībai veltītais podkāsts “Vai tas ir normāli?”, podkāsts par podkāstiem Latvijā “Raidnīca”, sarunas par emocionālo un garīgo veselību caur mākslinieku pieredzes stāstiem “Mākslinieks pie mikrofona”, latgaliešu literatūrai veltītais podkāsts “Puslopys”, audio stāstu krājums “100 deči Latvijai”. Tāpat Latvijas Radio 4 – Doma laukums piedāvā visaptverošu saturu mazākumtautību valodās, tostarp podkāstos lielu popularitāti iemantojušo bērnu literatūras podkāstu “В гостях у книжки”. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu audio satura straumēšanas vietnēs. Latvijas Radio veidotos podkāstus var klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē, kas caur Google Play un App Store pieejama ikvienam viedtālruņa lietotājam.

 

Papildu informācijai:

Liene Pālēna

Latvijas Radio 

Galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26104145

E-pasts: liene.palena@latvijasradio.lv